kanapki z domowego żytniego chleba na zakwasie z sałatą, serem żółtym i pomidorem/ serkiem wiejskim, miodem i czereśniami, koktajl ( truskawki, maślanka ), kawa
Unoszący się po całym domu wypiek chleba na prawdziwym, domowym zakwasie... Pachnie tak wiejsko, tak swojsko, domowo, naturalnie. Uwielbiam tak :) Od dziś ten zapach wskakuje na listę moich ulubionych. A smak? Przyznam, że jak na pierwszy raz wyszedł na prawdę pyszny :) Co świadczy, że dzisiaj zostało może.. 1/7 chleba :) Trzeba brać się za coś następnego. Uwaga, to wciąga! ;)
Tutaj wczorajsze zdjęcie. Wyszedł trochę płaski, ale to dlatego, że przepis był na mniejszą keksówkę, której niestety nie miałam. Ale to chyba najmniejszy problem.. ;)
Zakwas robiłam stąd--> klik
Przepis na chleb tutaj. Moje zmiany to to, że dałam więcej mąki żytniej razowej typ2000, niż 720 :)
Domowy chlebuś to bajka! :)
OdpowiedzUsuńJuż lecę po przepis :D
OdpowiedzUsuńA koktajl porywam! :>
Uwielbiam chleb na zakwasie, często z mamą robimy odkąd dostaliśmy zakwas od takiej miłej pani :) Nic nie równa się smakowi domowego chleba.
OdpowiedzUsuńA ja się zabieram do tego zakwasu i zabrać nie mogę. :D
OdpowiedzUsuńAch, domowy chleb z takimi dodatkami... pycha :) Zestawienie serka wiejskiego, miodu i czeresni jest mega.
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam zrobić chleb na zakwasie ale boję się szykowania tego zakwasu :(
OdpowiedzUsuńZdecydowanie problemem tego nawet nazwać nie można! Gratuluję pierwszego domowego chlebowego wypieku:)
OdpowiedzUsuńPasowałaby do niego jajecznica, a Ty dziś serwujesz coś innego:p
Jajecznicę wczoraj z nim jadłam :D A poza tym już tyle razy była na blogu.. ;)
UsuńDomowy chlebek najlepszy, jednak u mnie i tak by nie poszedł, bo w sumie nie jemy pieczywa:D
OdpowiedzUsuńU mnie rodzice jedzą sporo, zwłaszcza tata, więc wiesz ^^
UsuńO nie! Czereśnie! Strasznie je lubię, ale nie jem, bo boję się w nich małych wijących robaczków :<
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowy! Już czuję ten zapach :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki domowy chlebek :-)
OdpowiedzUsuńZwłaszcza tą wersję kanapki z pomidorkiem.
ja tutaj najbardziej nie mogę napatrzeć się na ostatnie zdjęcie!:) taki zbity, wilgotny... najlepsiejszy na świecie:D
OdpowiedzUsuńAle zazdroszczę domowego chleba !
OdpowiedzUsuńTakie kanapki to pewnie niebo w ustach :)
Takie już prawdziwie letnie śniadanko. :)
OdpowiedzUsuńW tamtym roku prawie codziennie jadłam słodkie kanapki z wiejskim! :D
czeresienki <3
OdpowiedzUsuńOj tak... Zapach pieczącego się chleba jest cudowny <3
OdpowiedzUsuńtak ten zapach jest boski !! i potem takie pyszne kanapki można zrobić *-*
OdpowiedzUsuńzazdroszczę domowego chlebka :) tą z wiejskim i czereśniami z chęcią bym wsunęła ;)
OdpowiedzUsuńja już nie mogę się doczekać aż wrócę do domu i upiekę swój własny chlebek <3 takiego śniadanka to nawet najedzona bym nie odmówiła xD
OdpowiedzUsuńnawet nie ma co porównywać domowego chlebka do tych ze sklepu, prawda? zupełnie inna kategoria :) a i kanapki z takim domowym smaczniejsze i ładniejsze :)
OdpowiedzUsuńpodziel się domowym chlebkiem! żaden chlebek nie zastąpi tego domowego! a zapach pieczenia, oh, rozpływam się :D ale ja mam zawsze trudności z pieczeniem chleba, jeszcze nigdy nie wyszedł idealny. smak jest fajny, ale konsystencja zawsze albo za bardzo zbita, albo za mało i się rozwala. nie wiem czemu. może Ty masz jakąś radę?
OdpowiedzUsuńHmm, nie mam pojęcia, dopiero zaczynam przygodę z pieczeniem domowego chleba, a korzystałam z powyższych linków, dużo czytałam w komentarzach i robiłam wg rad, więc i Ty poczytaj :) Rób tak jak jest tam napisane i powinno wyjść. Mój też wyszedł dość zbity, ale nie zakalec, jak to chleb na zakwasie i z mąki żytniej- ciężki, ale nie rozwala się w ogóle :)
Usuńdomowy jest najlepszy! Dodaj ziarna i będzie boski :)
OdpowiedzUsuńKanapki genialne, totalnie moje smaki!
Następnym razem będzie z ziarnami ;)
UsuńIle bym dała za taki domowy chleb<3
OdpowiedzUsuń