Śniadaniowe przepisy





Podstawowa owsianka:
5 łyżek płatków ( często mieszam różne rodzaje tj. jaglane, owsiane, orkiszowe )
pół łyżki siemienia lnianego ( można pominąć ) 
3/4 szkl. wody
Gotujemy podane składniki ze szczyptą soli. 
1/2 szkl. mleka
Dolewamy mleko i gotujemy do zgęstnienia. 
Można dosłodzić, np. miodem. 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Krem owsiany:
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki płatków jaglanych
łyżka otrębów 
łyżka kaszy owsianej 
ok. 1/2 szkl. mleka
trochę wody
łyżka budyniu czekoladowego
czubata łyżeczka kakao
łyżeczka miodu
garść pokruszonych orzechów włoskich
Do garnuszka nalewamy wodę ( na dno, tylko żeby zakryła płatki ). Po zagotowaniu ze szczyptą soli, wrzucamy wszystkie płatki, kasze i otręby. Gotujemy chwilę do zgęstnienia. Dolewamy ok. 1/3 szklanki mleka i chwilę                                                                                                                             gotujemy ( w razie zbyt małej ilości płynu dolewamy mleka ).                                                                                                               Łyżkę budyniu czekoladowego rozprowadzamy w 1/3 szkl.                                                                                                                           mleka i dodajemy do gotującej się mieszanki, mieszamy                                                                                                                          chwilę do zgęstnienia. Ściągamy z ognia, dodajemy                                                                                                                           łyżeczkę miodu. Studzimy i chowamy do lodówki ( na noc).                                                                                                                    Rano całość blendujemy, dodajemy orzechy, mieszamy.                                                                                                                     Podałam z serkiem wiejskim i truskawkami.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Chlebek bananowy: 
Przepis:
1 i 1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrębów owsianych
1 łyżeczka sody
1/3 szklanki cukru trzcinowego
szczypta soli
3 dojrzałe banany
1 jajko
łyżka serka homogenizowanego
60 g oliwy/ oleju ( ok. 1/3 szklanki, troszkę mniej )
gorzka czekolada
                                                  orzechy                                                                                                                                                        Roztrzep jajko, dodaj dobrze rozgniecione banany,                                                                                                                                   oliwę/olej, serek i wymieszaj całość.

                                                                                     Dodaj suche składniki ( mąkę, otręby, sodę, szczyptę soli),                                                                                                                     wymieszaj. Dodaj rozgniecioną w kosteczki czekoladę                                                                                                                       oraz orzechy. Piecz w 180 stopniach ok. 40 minut.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ciasto śmietniczek:
3 dowolne galaretki
3 łyżki żelatyny
250 ml mleka, 
0,5 litra śmietany 12% ( użyłam pół na pół 18% i jogurtowej )
4 łyżki cukru 
cukier wanilinowy
biszkopty

Galaretki rozpuścić (każdą oddzielnie)we wrzącej wodzie i odstawić do stężenia. Rozpuścić żelatynę w szklance gorącego mleka, dobrze wymieszać. Śmietanę utrzeć z cukrami, dodając stopniowo przestudzoną żelatynę. Stężone galaretki pokroić w kostkę. Dodać połamane na                                                                                                                     kawałki biszkopty. Wymieszać wszystko razem i przelać do                                                                                                                                     tortownicy. Wstawić do lodówki. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Owsianka na serku homogenizowanym:
*podstawowe składniki na owsiankę
serek homogenizowany naturalny
miód
Płatki gotuję na wodzie, aż wchłoną całość. Zdejmuję z gazu, mieszam z serkiem i miodem. Podaję z ulubionymi dodatkami. 






-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sernikowy omlet:
ok. 130 gram białego sera ( najlepiej zmielony, użyłam z wiaderka )  
jajko 
2 łyżki mąki ( pełnoziarnista  lub inna) 
niecałe pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka miodu i cukru waniliowego
Twaróg miksuję z jajkiem na gładką masę. Dodaję resztę składników, miksuję. Mieszam łyżką, wylewam na patelnię ( masa jest gęsta ) lekko natłuszczoną. Smażę na jednej stronie ok. 7 minut pod przykryciem, raz mocniej raz słabiej. Przewracam delikatnie na drugą stronę i dopiekam ok. 4 minuty. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Kakaowo- kokosowy twarogowy owsiany omlet:
40 g płatków owsianych + 10 g otrębów
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao
łyżka wiórków kokosowych
50 g białego sera
3-4 łyżki mleka
jajko
Wymieszać suche składniki. Dodać jajko roztrzepane z mlekiem. Dodać ( do jajka ) ser biały, rozgnieść i wymieszać widelcem. Wsypać suche składniki, wymieszać całość. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. 



-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Omlet biszkoptowy:
2 jajka
2 łyżki mąki pełnoziarnistej 
trochę cukru ( waniliowy/ trzcinowy )
łyżka mleka
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać żółtka miksując na małych obrotach. Dodać cukier i mleko, lekko zmiksować. Dodać mąkę przez sitko ( już nie miksować ) i lekko, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Smażyć na lekko natłuszczonej patelni. 




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Omlet biszkoptowy nadziany startym jabłkiem:
* dokładnie tak samo jak na omlet biszkoptowy
starte jabłko na dużych oczkach
Delikatnie wymieszać i smażyć. 








-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Placek jęczmienny : 
4 łyżki płatków jęczmiennych
łyżka otrębów
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
jajko
miód
dodatki
Płatki jęczmienne zalać gorącą wodą ( tak aby zostały zakryte ). Poczekać aż wchłoną całość. Dodać łyżkę otrębów, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać. Dodać jajko roztrzepane z odrobiną mleka. Można dosłodzić. Smażyć. Podać z ulubionymi dodatkami. 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Lodówkowy miks w słoiczku:
2 łyżki płatków owsianych
1.5 łyżki płatków jaglanych
2 łyżki kaszy owsianej
ok. 3-4 łyżki gęstego jogurtu
trochę mleka
2 łyżki serka wiejskiego
jagody, truskawki
miód
Wszystkie suche składniki wsypujemy do słoiczka. Zalewamy mlekiem tak, aby przykryło mieszankę, ale nie było ponad nią. Dodajemy jogurt, serek wiejski, miód i trochę jagód. Zakręcamy słoik i potrząsamy do wymieszania. Chowamy na noc do lodówki. Rano dodajemy pokrojone truskawki i trochę jagód. 







-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Borówkowy mus owsiany:
5 łyżek płatków owsianych
1 płaska łyżeczka mielonego lnu ( można pominąć, ale dodaje lepkiej, gęstej konsystencji )
ok. 1/2 szkl. wody
trochę mleka ( dolałam na oko )
pół opakowania serka homogenizowanego ( u mnie Bieluch) 
trochę miodu
borówki
maliny
garść fistaszków
trochę gorzkiej czekolady
Płatki z łyżeczką lnu gotujemy na wodzie ( tak aby jej poziom przykrywał płatki, w razie co dolewamy ). Po ok. 5 minutach dolewamy spory chlust mleka i znowu gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji. Studzimy, przykrywamy folią spożywczą i chowamy na noc do lodówki. Rano                                                                                                                                 blendujemy płatki. Dodajemy miód i serek ponownie                                                                                                                           blendujemy. Wsypujemy borówki, połamane fistaszki i                                                                                                                    znowu chwilę blendujemy. Przygotowany mus przekładamy                                                                                                                   do  pucharków/miseczek ozdabiamy malinami, startą gorzką                                                                                                                               czekoladą i kawałkami fistaszków.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Pieczona, sernikowa- kokosowa owsianka:
6 łyżek płatków owsianych
4 łychy ( grubsze plasterki ) białego sera
10 łyżek mleka
jajko
trochę cukru waniliowego i miodu- na oko
2 łyżki wiórek kokosowych 
Ser biały rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Piec przez 30 minut w 180 stopniach. Podawać z ulubionymi dodatkami. 




-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Twarożkowy mus jaglany:
4 łyżki kaszy jaglanej
jabłko
ok. 150 g sera białego ( dałam na oko, może być więcej )
maliny, gorzka czekolada, orzechy włoskie
miód lub coś do posłodzenia
Zagotować wodę ze szczyptą soli, dodać kaszę i gotować co chwilę mieszając ( pod przykryciem, ok. 15 min.). W czasie gotowania dodać pokrojone w kostkę jabłko. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z gazu, kiedy kasza wchłonie całość wody i dodać miód, wymieszać. W misce ser biały potraktować blenderem. Dodać ugotowaną kaszę, zblendować na mus. Dodałam kawałki orzechów włoskich, udekorowałam malinami i gorzką czekoladą.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kakaowy omlet owsiany:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 łyżka budyniu waniliowego
2 łyżeczki kakao
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
trochę cukru waniliowego/ trzcinowego 
Płatki zalewam wodą i wstawiam na noc do lodówki ( do poziomu płatków, nie więcej ). Rano mieszam z jajkami, dodaję suche składniki i porządnie mieszam. Smażę na natłuszczonej patelni. 
Śliwki poddusiłam z odrobiną wody do wyparowania. Gdy wyparowała jeszcze chwilę podsmażam co chwilę mieszając.                                                                                                                      Dodaję orzechy. Zdejmuję z ognia, dolewam syrop                                                                                                                                            klonowy i mieszam.  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jaglany serniczek: 
inspiracja
4 łyżki kaszy jaglanej
szklanka wody
160 g sera białego
jajko
łyżka miodu
łyżeczka jogurtu
łyżka wiórek kokosowych
łyżka budyniu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
orzechy włoskie
Kaszę gotujemy w szklance wody. W tym czasie blendujemy ser biały z łyżeczką jogurtu i łyżką miodu. Dodajemy wiórki, jajko, orzechy i porządnie mieszamy.                                                                                                                            Lekko przestudzoną kaszę dodajemy do masy. Dodajemy                                                                                                                           resztę składników i ponownie mieszamy. Większą część                                                                                                                         masy przekładamy do kokilki. Drugą część mieszamy z                                                                                                                       łyżeczką kakao i również przekładamy do mniejszej kokilki.                                                                                                                       Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Waniliowy serniczek z kakaową kruszonką pieczony w słoiku po nutelli:
Inspiracja

Na sernik: 
ok. 240 g serka ( u mnie Emilki )
duże jajko
słodzidło ( u mnie cukier trzcinowy )
ziarenka mielonej wanilii
W miseczce umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy do połączenia składników ( ok. 2 minuty ). 
Przelewamy do słoiczka po nutelli ( może być inne naczynko ). 
Kruszonka:
2.5 łyżki mąki pełnoziarnistej
    czubata łyżka kakao
posiekana gorzka czekolada
    płaska łyżka masła
                                                                   Wszystkie składniki umieścić w miseczce i utrzeć                                                                        palcami. Wsypać na wierzch masy serowej. 
          Piec w 180 stopniach, ok. 40-45 minut. 
                                                                                                             
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
50 g płatków owsianych 
płaska łyżka mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
2- 3 łyżeczki maku
50 g białego sera
jajko
4 łyżki mleka
słodzidło
Wymieszać suche składniki. Jajko roztrzepać, dodać ser, rozgnieść widelcem i wymieszać. Dodać słodzidło. Wsypać suche składniki, porządnie wymieszać i odstawić na ok. 10 - 15 minut. Smażyć na natłuszczonej patelni. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
3 czubate łyżki płatków jaglanych
łyżka siemienia lnianego ( u mnie złociste )
ok. 1/2 szkl. wody
ok. ponad połowa szkl. mleka
3 łyżeczki miodu ( wedle uznania )
jajko
ubite białko
twarożek i dodatki do podania
Zagotowujemy wodę i mleko ( ja zawsze leję na oko, w razie czego dolewam ), wsypujemy płatki oraz siemię lniane. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji ( w razie czego dodać płynu i jeszcze chwilę pogotować ). W tym czasie ubić białko, ale pamiętać o płatkach! Należy je mieszać co chwilę:). Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji zdejmujemy z gazu dodajemy roztrzepane jajko z chlustem mleka, energicznie mieszamy, stawiamy na gaz i chwilkę gotujemy cały czas porządnie mieszając. Zdejmujemy, czekamy chwilkę, dodajemy miód ( u mnie dwie łyżeczki ) i ubite białko. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Podanejmy z twarożkiem, łyżeczką miodu, cynamonem i masłem orzechowym. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
20 g płatków gryczanych
15 g płatków jaglanych
płaska łyżka mąki ( wszystkiego ma być ok. 50 g )
2 jajka
płaska łyżka maku
50 ml mleka
coś do posłodzenia
Wszystkie składniki zblendować, masę wlać na natłuszczoną patelnię i smażyć pod przykryciem do ścięcia placka, następnie przewrócić na drugą stronę i chwilę dosmażyć. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1 łyżka mąki z brązowego ryżu
1 łyżka skrobi kukurydzianej
50 g maślanki
jajko
szczypta soli
Jajko roztrzepujemy z maślanką i szczyptą soli. Dodajemy suche składniki, dokładnie mieszamy i smażymy- ja na odrobinie oleju kokosowego. Z przepisu wychodzą dwa, spore naleśniki. Podałam z orzechowym twarożkiem.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
40-45 g mąki owsianej
100 g jogurtu greckiego
2 jajka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka miodu
moje dodatki: serek twarożkowy + truskawki
Żółtka mieszam porządnie z jogurtem i miodem. Dodaję masę do białek. Wsypuję mąkę i proszek do pieczenia. Łączę wszystkie składniki łyżką. Smażę na patelni natłuszczonej olejem kokosowym. Podaję z dodatkami. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
4 łyżki kaszy jaglanej
mleko i woda ( na oko ) 
kawałki gorzkiej czekolady + nerkowce
plaster białego sera
białko
szczypta soli
1,5 łyżeczki/ 2 płaskie żelatyny 
Wodę z mlekiem ( u mnie sojowe ) zagotowujemy. W tym czasie prażymy kaszę na suchej patelni i płuczemy wrzątkiem na sitku ( pozbywamy się goryczki ). Wrzucamy kaszę do gotującego się mleka. Wsypujemy ziarenka wanilii i gotujemy pod przykryciem. Po ugotowaniu ( ma być prawie miękka ) dolewamy trochę mleka i odstawiamy pod przykryciem. Słodzimy wedle uznania. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku. Ubijamy białko na sztywno. Do kaszy dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy. Wsypujemy nerkowce i kawałki czekolady, po czym mieszamy delikatnie z ubitym białkiem. Całość przekładamy do miseczki i chowamy na noc do lodówki. Rano podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
35 g mąki ryżowej ( u mnie zmieszana z białego i brązowego )
20 g mąki kukurydzianej 
dojrzały banan
trochę mleka ( do uzyskania bardzo gęstej, lepiącej konsystencji )
szczypta proszku do pieczenia
łyżka kakao
orzechy, gorzka czekolada
Banan rozgniatamy. Wsypujemy mąkę, proszek, kakao, mieszamy. Dolewamy mleka do uzyskania gęstej, mokrej i lepkiej konsystencji. Przekładamy do sylikonowej foremki i pieczemy 25- 30 minut w 180 stopniach ( ja 5 min. piekłam w 165 ). Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz