wtorek, 9 kwietnia 2013

418.





otrębowo- owsiane leniwe podane z jogurtem greckim, dżemem truskawkowym i cynamonem, kawa z mlekiem


Przed ostatnie zdjęcie zrobione jak łapałam lecący widelec z kluskiem, który uderzając o kant blatu złapałam w ostatnim momencie  :D Refleks :) Musiałam to uwiecznić na blogu :) A ostatnie: Klusek wpadł w dżem jak śliwka w kompot.. Dobra coś mnie wzięło na skojarzenia :) Smak klusek? Przepyszne! Polecam, nie rozwalają się, idealne! Ja robiłam kuleczki w czasie zagotowania wody :)  Podam może moje małe skorygowanie przepisu :)
Przepis:
35 g otrębów owsianych
10 g płatków owsianych
150 g sera białego
łyżeczka miodu
białko
trochę mleka
Otręby i płatki zmielić na puch ( oczywiście proporcje można zmienić, ja sypałam na wagę na oko otręby i potem dodałam trochę płatków co wyszło 45 g ). Ser rozgnieść widelcem, dodać zmielone otręby i płatki, wymieszać. Dodać białko, miód, wymieszać do połączenia. Jeśli ciasto nie chce się skleić ( musi być kleiste, ale odchodzić od ręki ) dodać ok. łyżkę mleka i ponownie mieszać. Ja z gotowego ciasta zrobiłam kuleczki :) Można też uformować wałek i wycinać romby ;) Gotować w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia i potrzymać jeszcze chwilkę, Wyjąć delikatnie łyżką 'cedzakową'. Smacznego! 

34 komentarze:

  1. Jak się nie rozpadają, to już uwielbiam ten przepis :) Robiąc kluski, zawsze właśnie tego się boję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też się bałam, ale na prawdę, żadna się nie rozleciała :))

      Usuń
  2. idealne kluseczki! :) pycha.
    obawiałam się, że z tego przepisu kluski nie wyjdą i zaczną się rozpadać. zapiszę sobie Twoją modyfikację ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio robiłam żytnie leniwe, ale teraz będę musiała wypróbować te, bo wyglądają bardzo smacznie. I ten kształt. Cudo. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takich jeszcze nie robiłam, ale cudnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają apetycznie:) Ty to masz refleks:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Widziałam te leniwe właśnie na tamtym blogi Oli i już byłam zachwycona, ale Twoja wersja również mnie mocno kusi..^^ a zdjęcia super!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze się zastanawiam, co wszyscy robią z tymi niewykorzystanymi żółtkami ;D Przepis kradnę, wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale fajny przepis, zapisuję sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Raz w swoim życiu zrobiłam kluski z kaszy jaglanej i rozleciały mi się już w wodzie po czym wyławiałam je sitkiem ^ no i jadłam kaszę jaglaną z twarogiem, a nie kluski ale też było dobre. W takim razie skoro te się nie rozpadają to chyba skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. o raju, wyglądają cudownie! chcę takie<3

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeeej, ale cudne! Też chcę! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Aaaa muszę koniecznie je zrobić! *___*

    OdpowiedzUsuń
  13. urocze :) muszę w końcu je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  14. te kluchy brzmią świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale mi narobilas ochoty na takie kluchy ;) zapisuje przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. jeee ! kuleczki twarogowe - leniwe <3 pychotka !!
    swoją drogą fajne te przedostatnie zdjęcie ;d ma coś w sobie ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. aż chyba sobie przyrządzę na kolację, cudoo!

    OdpowiedzUsuń
  18. No i czemu moje nie mogły być takie ładne? : DDD

    OdpowiedzUsuń
  19. Ojej, ale urocze :D Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja jak kiedyś robiłam to wyszła mi masakra i musiałam na szybko nowe śniadanie kombinowac :D
    Zazdroszczę!

    OdpowiedzUsuń
  21. To czekam na szczegóły i postaram się być:-)
    Jesli godzina jeszcze nie jest ustalona ko osobiście wolałbym po południu bo mam dopiero wolne od 15 a w dodatku wieczorem idę do klubu także będę na mieście:-)

    OdpowiedzUsuń
  22. o jeju jakie ładne kluseczki :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale pysznych inspiracji u Ciebie! Ja również z chęcią zaobserwuję. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jak ja dawno nie jadłam leniwych...

    OdpowiedzUsuń
  25. Ojej, leniwe, wieki już nie jadlam! Fajne te Twoje i tak smacznie podane :)

    OdpowiedzUsuń