niedziela, 22 grudnia 2013

649.



 twarożek z syropem klonowym, siekanymi migdałami i gorzką czekoladą, pierniczki


Mój ulubiony twarożek :) Trochę go tu nie było, więc dodaję. Ostatnio jadłam go codziennie w różnych posiłkach. Teraz była przerwa, więc na śniadanie musiał się pojawić! 
A przed śniadaniem kawa. A do kawy oczywiście pierniczki :) 



Te, które dostałam na mikołajki od Darii znikły oczywiście w błyskawicznym tempie. Poprosiłam o przepis, zrobiłam z podwójnej porcji a w puszce zostały tylko dwa pierniczki... Tak, więc dzisiaj kolejne porcje tych pysznych pierników. Są chrupiące, dzięki mące razowej lekko zbożowe, ale wszystkim smakują lepiej niż te miękkie, które także zrobiłam. Zobaczymy co powiedzą goście. Te drugie, miękkie, jeszcze ozdobię, mam nadzieję, że też będą szybko znikały :) Dzisiaj pieczenie pasztetu, pierników, trochę sprzątania. A jutro sernik i strucle makowe :) Moje pierwsze! Mam do Was pytanie.. Robiliście kiedyś makowce? Chodzi mi o takie zwijane strucle, a mianowicie czy do tej masy makowej dodajecie całe jajka, czy tylko ubite białka? :) Bo nie wiem który przepis wybrać ;> Z góry dziękuję!

16 komentarzy:

  1. pierniczki <3 i śliczny kubek masz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też miewam takie fazy na twarożek :) W końcu jest pyszny!
    Ojj, ostatni raz makowca robiłam 2 lata temu, więc nie pamiętam już, jaki był przepis :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Do masy makowej dodaję ubite białka i zawsze wychodzi super :)
    Pyszny taki twarożek!

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też jestem twarożko-uzależniona :D
    hm, robiłam wczoraj z mamą makowiec, co prawda z masą z puszki, ale skład, który dokładnie przewertowałam nie zawierał w sobie ani grama jajka w jakiejkolwiek postaci

    OdpowiedzUsuń
  5. ja makowca nie robiłam, u mnie się makówki zajada <3
    twarożek jest genialny, bo można zmieniać jego smaki na przeróżne sposoby i zawsze wyjdzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja dodaję tylko białka. Robię z tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany

    Śniadanie pyszne i słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja jak uzywam z puszki to dodaję tylko białka :) Na moim blogu jest przepis na strucle makową - http://chiliandsugar.blogspot.com/2012/12/swiateczna-strucla-makowa.html jest bardzo dobra, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Co za cudowne świąteczne śniadanie ★~(◠‿◕✿) !!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie pierniczki muszą być przyszne - nic dziwnego że tak szybko znikają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zazdroszczę Ci tych pierniczków! U mnie w tym roku niestety ich nie będzie, chyba że kupne, ale to już zupełne co innego.
    Makowce piecze zawsze moja babcia, ale pojęcia nie mam jaki ma na nie przepis :(

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak ja dawno nie jadłam twarożku...
    Pierniczki to nieodłączna część dnia - w Święta oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  12. taki twarożek to doskonała śniadaniowa propozycja :))
    uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja dzis zrobilam kolejna porcje piernikow - z maki owsianej i pelnoziarnistej, tym razem juz ostatnia przed swietami
    Uwielbiam twoje twarozkowe wariacje :-)
    Na pytanie dotyczace makowca nie odpowiem ci bo u mnie w domu nie ma tradycji robienia makowca

    OdpowiedzUsuń
  14. pierniczki na 'dzień dobry', brzmi idealnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ubite białka. A żółtka ,które zostały do ciasta drożdżowego wrzucam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. ja robiłam makowce i do domowej masy makowej dodawałam tylko ubite białka ;) ale pewna znana restauratorka poleca dodać też utarte z cukrem żółtka tego nie próbowałam ;)

    OdpowiedzUsuń