twarożek z syropem klonowym, siekanymi migdałami i gorzką czekoladą, pierniczki
Mój ulubiony twarożek :) Trochę go tu nie było, więc dodaję. Ostatnio jadłam go codziennie w różnych posiłkach. Teraz była przerwa, więc na śniadanie musiał się pojawić!
A przed śniadaniem kawa. A do kawy oczywiście pierniczki :)
Te, które dostałam na mikołajki od
Darii znikły oczywiście w błyskawicznym tempie. Poprosiłam o przepis, zrobiłam z podwójnej porcji a w puszce zostały tylko dwa pierniczki... Tak, więc dzisiaj kolejne porcje tych pysznych pierników. Są chrupiące, dzięki mące razowej lekko zbożowe, ale wszystkim smakują lepiej niż te miękkie, które także zrobiłam. Zobaczymy co powiedzą goście. Te drugie, miękkie, jeszcze ozdobię, mam nadzieję, że też będą szybko znikały :) Dzisiaj pieczenie pasztetu, pierników, trochę sprzątania. A jutro sernik i strucle makowe :) Moje pierwsze! Mam do Was pytanie..
Robiliście kiedyś makowce? Chodzi mi o takie zwijane strucle, a mianowicie czy do tej masy makowej dodajecie całe jajka, czy tylko ubite białka? :) Bo nie wiem który przepis wybrać ;> Z góry dziękuję!
pierniczki <3 i śliczny kubek masz :)
OdpowiedzUsuńTeż miewam takie fazy na twarożek :) W końcu jest pyszny!
OdpowiedzUsuńOjj, ostatni raz makowca robiłam 2 lata temu, więc nie pamiętam już, jaki był przepis :(
Do masy makowej dodaję ubite białka i zawsze wychodzi super :)
OdpowiedzUsuńPyszny taki twarożek!
ja też jestem twarożko-uzależniona :D
OdpowiedzUsuńhm, robiłam wczoraj z mamą makowiec, co prawda z masą z puszki, ale skład, który dokładnie przewertowałam nie zawierał w sobie ani grama jajka w jakiejkolwiek postaci
ja makowca nie robiłam, u mnie się makówki zajada <3
OdpowiedzUsuńtwarożek jest genialny, bo można zmieniać jego smaki na przeróżne sposoby i zawsze wyjdzie pysznie :)
Ja dodaję tylko białka. Robię z tego przepisu : http://www.mojewypieki.com/przepis/makowiec-zawijany
OdpowiedzUsuńŚniadanie pyszne i słodkie :)
Ja jak uzywam z puszki to dodaję tylko białka :) Na moim blogu jest przepis na strucle makową - http://chiliandsugar.blogspot.com/2012/12/swiateczna-strucla-makowa.html jest bardzo dobra, polecam :)
OdpowiedzUsuńCo za cudowne świąteczne śniadanie ★~(◠‿◕✿) !!
OdpowiedzUsuńTakie pierniczki muszą być przyszne - nic dziwnego że tak szybko znikają :)
OdpowiedzUsuńZazdroszczę Ci tych pierniczków! U mnie w tym roku niestety ich nie będzie, chyba że kupne, ale to już zupełne co innego.
OdpowiedzUsuńMakowce piecze zawsze moja babcia, ale pojęcia nie mam jaki ma na nie przepis :(
Jak ja dawno nie jadłam twarożku...
OdpowiedzUsuńPierniczki to nieodłączna część dnia - w Święta oczywiście :)
taki twarożek to doskonała śniadaniowa propozycja :))
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
Ja dzis zrobilam kolejna porcje piernikow - z maki owsianej i pelnoziarnistej, tym razem juz ostatnia przed swietami
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje twarozkowe wariacje :-)
Na pytanie dotyczace makowca nie odpowiem ci bo u mnie w domu nie ma tradycji robienia makowca
pierniczki na 'dzień dobry', brzmi idealnie! :)
OdpowiedzUsuńUbite białka. A żółtka ,które zostały do ciasta drożdżowego wrzucam ;)
OdpowiedzUsuńja robiłam makowce i do domowej masy makowej dodawałam tylko ubite białka ;) ale pewna znana restauratorka poleca dodać też utarte z cukrem żółtka tego nie próbowałam ;)
OdpowiedzUsuń