ricottowo- daktylowy krem jaglany z truskawkami i nerkowcami
Ale był obłędny! Szczerze mówiąc, smakował świetnie, ale czegoś mi w nim brakowało. Muszę dopracować jego skład :) Na pewno czegoś chrupiącego.. Coś czuję, że będą różne wersje tego kremu, bo już mam kilka nowych pomysłów :) Dobrze mieć rano gotowe śniadanie, ale lepiej o nim nie myśleć, pedałując rowerkiem.. ;D
Pytania od Ilony, bardzo dziękuję! :))
1) Masz w domu jakieś tradycje? (np. rodzinny obiad w niedzielę, wspólne śniadania). Rodzinny obiad w niedzielę- wszyscy razem możemy wtedy siąść i spokojnie zjeść, chyba jedyny dzień w tygodniu. Ale lepsze to niż nic :) 2) Skąd wziął się gotowany serniczek? Kto przygotował go po raz pierwszy? :) Szczerze mówiąc nie mam pojęcia :D
3) Pierwszy kulinarny blog, którego zaczęłaś czytać? Tak regularnie, na którym się zatrzymałam i mnie zachęcił do założenia swojego to blog Sylwi ;)
4) Oglądasz jakieś seriale? Tak.
5) Twój ulubiony aktor/ aktorka? Jest kilka, które/ których lubię, ale nie mam takich naj naj :)
6) Chciałabym.. wiele rzeczy bym chciała, ale na pewno, żeby spełniły się moje marzenia:D
7) Jakie jest Twoje ulubione zwierzę? Pies.
8) Weź do ręki książkę leżącą najbliżej Ciebie, otwórz na stronie 93 i przepis 4 zdanie od dołu ;p Nie mam książki pod ręką.. chyba zbiór z chemii się nie liczy ^^
9) Jakie jest Twoje zdanie na temat smoothies z liściastymi warzywami, tzw. Green monsters? Uwielbiam <3
10) Zdradzisz jakąś dobrą, kuchenną radę? Dobrą kuchenną radę < myślimyśli>.. siedzę pięć minut i nie mogę wymyślić nic konkretnego... do ciasta nie dodawaj za dużo sody do pieczenia ( miałam kiedyś małą eksplozję ) a do wysokich omletów nie koniecznie ubijaj białka :))
11) Ulubiona potrawa wielkanocna? Faszerowane jajka i barszczyk :)
Bardzo lubię wszelkie kremy, może wystarczy dodać więcej nerkowców żeby od czasu do czasu coś nam przyjemnie chrupnęło ? :)
OdpowiedzUsuńJaglany krem z ricottą i daktylami? Jestem kupiona! :D Dziękuję za odpowiedzi :)
OdpowiedzUsuńmożna poprosić o przepis?
OdpowiedzUsuń4 łyżki kaszy jaglanej
Usuńok. pół opakowania ricotty
daktyle- kilka sztuk ( ok. 8 )
łyżeczka miodu
woda+ mleko ( u mnie sojowe )
Daktyle zalać gorącą wodą. Kaszę ugotować na mleku i wodzie. Po ugotowaniu podlać trochę mleka ( lub w przypadku kiedy zostanie po ugotowaniu ) i odstawić pod przykryciem na kilka minut. Dodać ricottę, namoczone daktyle ( + łyżkę tej wody ), miód- wszystko potraktować blenderem ( kawałeczki daktyli zostaną ), wymieszać, przełożyć i wstawić na noc do lodówki. Polecam gotować z wanilią, i dodać do środka orzechy/ wiórki kokosowe.
Te porady kuchenne bardzo ciekawe ;)
OdpowiedzUsuńBoski ten krem <3
przepysznie ! i w jakiej ładnej formie :)
OdpowiedzUsuńmożna przepis? ślinię się na sam widok ;)
OdpowiedzUsuńPodałam wyżej :)
Usuńkrem jaglany lubię bardzo, ochoty mi narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńZbiór chemii to nie jest książka! To horror:D dla humanisty:p
OdpowiedzUsuńKrem jaki ładny, jak ładnie podany. Szaleństwo!:)
Uwielbiam kaszę jaglaną ale kremu nie próbowałam. Taki słodki na pewno zasmakowałby mi <3
OdpowiedzUsuńteż lubię wstać rano i mieć gotowe śniadanie, żeby bez zbędnego pośpiechu przyszykować się do szkoły i je zjeść :)
OdpowiedzUsuńte kremy są najlepsze, a co dopiero z dodatkiem ricotty! jeszcze smaczniejszy i delikatniejszy :)
OdpowiedzUsuńPo ostatnim kremie jaglanym postanowiłam, że będę go jadła minimum raz w tygodniu. Jest pyszny! O wiele lepszy niż zwykła kasza jaglana :)
OdpowiedzUsuńZazdroszcze takiego śniadanka :) A pytania naprawde fajne , bo można się czegoś więcej o Tobie dowiedzieć ; p
OdpowiedzUsuńJak dla mnie jest idealny, jedyne co bym do niego dodała to wanilię. ;)
OdpowiedzUsuńBłagam o przepis!
OdpowiedzUsuńPodałam wyżej ;)
UsuńIdelana ta konsystencja *.*
OdpowiedzUsuńpyyyszny <3 truskawkiii! :)))
OdpowiedzUsuńjej, aż zgłodniałam jak na niego patrzę <3
OdpowiedzUsuńJaka super konsystencja i w ogóle wygląd!
OdpowiedzUsuńjeej, to musiało być genialne! *-*
OdpowiedzUsuńtaki kremowyy <3