wtorek, 25 lutego 2014

708.




amarantusowe ciastko a'la brownie


Kiedy zobaczyłam TEN przepis i opis, od razu wiedziałam, że muszę zrobić w najbliższym czasie :) Nie żałuję! Smakuje tak inaczej, nie umiem porównać do niczego, jedynie coś a'la brownie, mocno czekoladowe i wilgotne w środku ciacho! Ziarenka poppingu z amarantusa nadają właśnie taki inny smak, nie jak w przypadku mąki czy płatków owianych- polecam spróbować! U mnie małe zmiany w przepisie- zamiast jabłka, którego w owocowym koszyku brak z samego rana, znalazł się banan- całkiem nieźle, ale z jabłkiem też chcę spróbować! :) Dałam również trzy łychy serka wiejskiego ^^ Oraz kawałki migdałów- tak fajnie namiękły, ale też mocno chrupały, jedynie pozostały bez skórki :D Pyszne i sycące, po porannym rowerku idealne- przynajmniej czas szybko zleciał, niż miałabym stać nad piekarnikiem... ale i tak nie mogłam się doczekać! :) A i uwielbiam zaczynać dzień od rowerka, jeśli trening robię pod wieczór. Całkiem inny dzień :) A dzisiaj jeszcze nogi! Będzie ból, taki przyjemny ból ;)

Jeszcze pytania od dzisiejszej inspiracji :D Dziękuję Basiuchnie! ;))

1. Najlepsza muzyka do gotowania ? Zazwyczaj włączę vivę lub radio :) 
2. Słodko czy wytrawnie? :) Zależy jaki posiłek i na co mam ochotę. Jeśli chodzi o śniadania częściej wolę na słodko. 
3. Jakiego kraju kuchnię lubisz najbardziej ? Wielu jeszcze nie próbowałam, ale lubię potrawy z makaronem- więc włoska na pewno.. oraz grecka :) 
4. Twoja ulubiona potrawa? Wiele takich, nie umiem wybrać jednej.
5. Największe niepowodzenie w kuchni? Pierwsze drożdżowe, chociaż nie było takie złe...zakalcowate, ale dla mnie dobre :) Lubię zakalce :) 
6. Największy sukces w kuchni? Chyba jeszcze takiego nie odniosłam, ale cieszę się, że ciasto drożdżowe wyrasta, a domowy chleb stał się niezbędnym produktem w naszym domu :) 
7. Czy jest coś nowego, co udało Ci się ostatnio ugotować, z czego jesteś dumna? Ostatnio nie eksperymentowałam ;)
8. Czy spróbowałaś ostatnio coś nowego? Jeśli tak to co to było? Ciacho z poppingu amarantusa! Pycha :D
9. Czy jest jakiś składnik/potrawa, której już nigdy nie weźmiesz do ust? Chyba wątróbka- raczej się nie przekonam. 
10. Twój najlepszy sposób na poprawę nastroju? Trening i słuchanie muzyki :)
11. Piosenka, której ostatnio często słuchasz? Nie mam jednej, której w kółko słucham, ciągle włączam radio :)

16 komentarzy:

  1. Ale intensywny kolor! Podoba mi się ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. prezentuje się przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I właśnie dlatego - ponieważ znam wiele osób, które ciasto drożdżowe, a raczej przygodę z nim, zaczynały od porażki... wciąż boję się zrobić je samodzielnie, bo mi szkoda potencjalnie zmarnowanych składników^
    :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że ciacho się spodobało! :) też muszę teraz spróbować wersji z bananem, podejrzewam, że jest jeszcze bardziej "mięsiste" niż te z jabłkiem :D domowy chleb? w moim przypadku to byłby sukces, ZAWSZE wychodzą mi zakalce, już nawet nie liczę ile takich cegiełek wyciągnęłam z piekarnika ^^ dzięki za odpowiedzi!

    jaki rowerek posiadasz? mechaniczny, czy magnetyczny? już od dłuższego czasu zastanawiam się nad taką inwestycją i nie wiem, jaki wybrać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pyszny wypiek! jestem ciekawa czy wyjdzie gdy zamiast poppingu dodam ziarna amarantusa.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja zakalec każdy chętnie przygarnę ;) no i zawsze bajaderki można zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciastko z aramantusa ... o ja cie <333

    OdpowiedzUsuń
  8. jak widzę takie pyszne ciacho to od razu mam ochotę po amarantus zalecieć do sklepu :)
    zakalce są pycha :D i można je równie smacznie wykorzystać np. cakepops na imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. myślisz że będzie dobre na zimno ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że tak, też spróbuję na zimno ;)

      Usuń
  10. aż 2 szklanki popingu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 50g, wychodzi sporo bo jest leciutki, ale dużo ciacha! :)

      Usuń