wtorek, 16 lipca 2013

514.





omlet biszkoptowy* z jagodami, ricottą, prażonymi wiórkami kokosowymi i miodem, kawa



*Taki trochę biszkoptowo- owsiany, bo jako mąkę dałam zblendowane płatki owsiane. :)

Jak dawno nie jadłam biszkoptowego. A był czas, że przygotowywałam go codziennie, nawet dwa razy dziennie! Dobrze przypomnieć sobie jego smak po takim czasie. Trochę mi opadł, szczerze mówiąc nie wiem dlaczego, myślałam, że na wysokość nie zmieści się na patelnię.. ale smak wynagrodził wszystko :)

Teraz trochę pytań. 

Od Wiktorii B., dziękuję! :)
1. Najlepsza książka, którą przeczytałam to… szczerze mówiąc mało czytam, prawie w ogóle. Miałam nadrobić w wakacje, jeszcze nie zaczęłam, ale czasu jest dużo, tylko nie na czytanie.. ;)
2. Najchętniej gotuję… owsianki :D 
3. Jaki jest Twój ulubiony dzień tygodnia? W wakacje cały tydzień :)
4. Masz rodzeństwo? Tak.
5. Byłaś kiedyś na kolonii? Byłam :)
6. Jakie jest Twoje ulubione miasto zagraniczne? Hmm nie mam ulubionego, wszystkie mają coś w sobie.. urzekła mnie Makarska w Chorwacji. 
7. Na jakim kontynencie (innym niż Europa) chciałabyś mieszkać? Australia i Oceania/ Ameryka, nie wiem.. 
8. Co robisz w czasie wolnym? Prawie zawsze na sportowo/ gotuję/ piekę/ wymyślam nowe rzeczy/ spotykam się ze znajomymi/ wyjazdy.. mogłabym pisać jeszcze na pół strony.;P
9. Kto jest Twoim największym autorytetem? Sama nie wiem..
10. Z jakimi blogerkami masz kontakt poza blogiem? Z Magdą i Agatą, choć czasem są rozmowy z innymi.. ;) 
11. Jak mijają Ci wakacje ? Rozkręcają się :D

Od malinowyporanek, dziękuję! :)
Jesteś „rannym ptaszkiem” czy raczej „nocnym Markiem”? Teraz rannym ptaszkiem, no chyba, że impreza to wiadomo :D
Ulubione dodatki do owsianki? Hmmm, budyniowa z jagodami/ malinami/ truskawkami, do tego wiórki kokosowe, jakieś orzeszki coś do chrupania. Wiele jest dodatków, które lubię.. a i jeszcze wiejski! 
Obiad na słodko czy na wytrawnie? Obiad przeważnie na wytrawnie.
Co jadłaś wczoraj na obiad? Kurczaka z ryżem w curry, kurkumie do tego pomidor z cebulką i jogurtem. 
Jak często chodzisz do fryzjera? Bardzo bardzo rzadko. 
Dłużej wytrzymasz bez komputera czy telefonu? Bez komputera.
Masz kwiaty w pokoju? Tak.
Myjesz zęby po każdym posiłku? Jeśli mam możliwość to tak, jeśli nie to przynajmniej dwa razy dziennie. 
Co sprawia Ci największą przyjemność? Jest wiele takich rzeczy.. sport, gotowanie, pochwały, że komuś smakuje... :)
Uprawiasz sport? Jaki? Wszystko co się da :D Ale tak regularnie to siłownia, rower, w wolnym czasie bieganie, jazda na rolkach, basen. 
Komu ze znanych osób chciałabyś ugotować i zjeść z nim/nią obiad? Nie mam takiej znanej osoby z którą chciałabym coś zjeść, chyba.. ;)

38 komentarzy:

  1. Jaki piękny, żałuję, że mi takie grubaski nie chcą wyjść :C

    OdpowiedzUsuń
  2. też dawno nie jadłam biszkoptowego. kilka lat temu miałam na niego taką fazę, że nawet na obiad go jadłam :)
    a dodatki dobrałaś idealne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też jadłam na obiad :D

      Usuń
    2. ja czasem jem na obiad biszkoptowego z groszkiem konserwowym i odrobiną majonezu. Taki patent mojej mamy- i zanim zaczęłam przeglądać wasze śniadaniowce, by mi do głowy nie przyszło, żeby go zjeść w innej wersji ;D

      Usuń
  3. Pysznego omleta i pyszny obiad jadłaś! :)
    Też dawno nie jadłam biszkoptowego, chyba stanie w mojej kolejce śniadaniowej, która jest już długa przez te wszystkie przepisy :D

    Pyszny chlebek wyszedł mi z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki puchaty, nie pogardziłabym takim u siebie :3

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam rannego ptaszka^ Fajny miałaś wczoraj obiad! A ten dzisiejszy omlet jak dla mnie - wyrósł w sam raz:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki za odpowiedzi ! :)
    Super omlet!

    OdpowiedzUsuń
  7. hej, muszę zrobić taki omlet ze zblendowanych płatków! Taka owsianka trochę w innym wydaniu ^^

    O tak, budyniowe owsianki są najlepsze :) też lubię wytrawne obiady.

    OdpowiedzUsuń
  8. ale fajny puchatek Ci wyszedł! : )

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały omlet :) Zawsze genialnie łączysz smaki, te dzisiejsze dodatki do omletu to mistrzostwo!

    W wakacje cały tydzień jest równie przyjemny, to fakt!

    OdpowiedzUsuń
  10. jej, wygląda cudnie !! ty to jesteś mistrzem z tymi omletami ! chyba dziś zrobię podobny na kolację ;d

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaki piękny Ci wyrósł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mi zawsze omlety opadają, ale to smak się liczy. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie ten puchacz wygląda :D I ja dziękuję za odp. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Chętnie zjadłabym omleta z takimi dodatkami :D

    OdpowiedzUsuń
  15. jaki puchaty grubiutki! i takie dodatki<3

    OdpowiedzUsuń
  16. On jest geniaaaaaalny ♥ Taki puszysty! A do tego te dodatki! Rozpływam się, no! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Też dawno go nie jadłam, rano zazwyczaj nie chcę budzić nikogo ubijaniem białek :) Puszysty ci i tak wyszedł.

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetnie puszysty-jak chmurka! No i ricotta z jagodami-do tego połączenia nic więcej nie potrzeba ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. piękny omlet :) a ile dałaś tych płatków?:)

    OdpowiedzUsuń
  20. http://trusskawkowa94.blogspot.com/2013/06/471.html jaką śmietane tu dałaś ?:)

    OdpowiedzUsuń
  21. jaki grubaśny :D
    i jeszcze takie pyszne dodatki <3

    OdpowiedzUsuń
  22. ale omlecior! :D puszysty, taki jakie lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  23. śliczny :) i w doskonałym towarzystwie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. ale i tak wyszedł grubaśny! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. ale czadowy, grubaśny, fioletowo biały omlet :D ładny ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Puszek okruszek ;) no dobra nie taki okruszek z niego ;D Pyszne śnadanie !

    OdpowiedzUsuń
  27. wygląda pysznie:) bardzo puszysty Ci wyszedł:)

    OdpowiedzUsuń
  28. A ja takiego biszkopta na słodko to nigdy chyba nie jadłam:p

    OdpowiedzUsuń
  29. mogłabymprosić o przepis? jest bajecznie gruby i puuuuszysty!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 jajka + jedno białko
      2.5 łyżki mąki- tutaj zmielone płatki owsiane
      trochę cukru waniliowego
      Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli, dodaję cukier, zmniejszam obroty miksera na najmniejsze, dodaję po jednym żółtku chwilkę miksując. Wsypuję zblendowane płatki owsiane i już nie miksuję tylko delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Smażę na natłuszczonej patelni.

      Usuń