środa, 3 lipca 2013

502.





domowy pełnoziarnisty bajgiel podany z jagodowym twarożkiem, domowe waniliowe mleko sojowe



Chyba pierwszy raz w wakacje budzę się po 4 nad ranem, wstaję, przekładam zagniecione o 12 w nocy ciasto na chleb do keksówki, jem kubek truskawek, próbuję zasnąć, po czym stwierdzam, że jestem wyspana i nie zasnę, wstawiam chleb do piekarnika, robię śniadanie. :) Z drugiej strony takie poranki coś w sobie mają. <Miałam iść biegać po 4 :D Ale stwierdziłam, że to nie jest najlepszy pomysł. > :)

Wczoraj małe buszowanie w kuchni. Jak mam ją tylko dla siebie przez ponad połowę dnia, korzystam. Nie lubię jak ktoś mi się kręci, zagląda itd. No chyba, że robimy coś wspólnie. 
Na pierwszy ogień poszło zagniatanie ciasta do bajgli- drożdżowe, pełnoziarniste, mięciutkie w środku. Może nie wyglądają zjawiskowo, ale robiłam je pierwszy raz :) Korzystałam z TEGO- klik- przepisu.
Natomiast na drugi ogień, w czasie, gdy ciasto rosło, postanowiłam ( zresztą już dzień wcześniej ) spróbować zrobić domowe mleko sojowe. Wydaje się nie łatwo, ale to jeden z prostszych przepisów. Wystarczy dzień wcześniej namoczyć ziarna soi, rano wymienić wodę, zblendować, chwilę pogotować, odcedzić i gotowe :) I posłodzić do smaku- u mnie cukier waniliowy. Trochę żałuję, że nie dałam go trochę więcej. Mleko ma gorzkawy posmak soi, ale do owsianek czy do czegoś co można dosłodzić będzie idealne. :) Przepis na mleko-----> KLIK. Robiłam tak samo, dodatkowo dałam trzy torebeczki cukru waniliowego. Laska wanilii sprawdziłaby się jeszcze lepiej, ale niestety nie miałam. 

A zapach chleba już unosi się po całym domu... ;) 

!!!
Jako, że wstałam dużo wcześniej i miałam więcej czasu, pobawiłam się trochę programem i poprzerabiałam zdjęcia. Chciałam zapytać jakie jest Wasze zdanie. Lepiej bez przeróbki, albo z odrobiną- jedynie np. kontrasty czy pogłębienie, czy te powyższe lepiej wyglądają? Pytam, bo uważam, że takie są fajną odmianą, nie są przesadzone i szczerze mówiąc lepsze niż dzisiejsze w oryginale. Chętnie poczytam Wasze opinie, tylko szczerze! :)) 

28 komentarzy:

  1. Domowy bajgel i jeszcze mleko! Nie no, to jest to czego mi brakuje o poranku :)
    Jagody <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Jagodowy twarożek porywam!
    A w programie do obróbki fanie się czsem pobawić, byle bez przesady ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem fotograficznym laikiem, większość ładnych zdjęć po prostu mi się podoba:) a co do biegania o 4 rano - ja bym pobiegła!:)^


    do zoba o 16:*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeeej, co za zestaw! Wygląda świetnie - bardzo estetycznie, a i bez wątpienia musi być przepyszne. Chcę bajgla! Jeszcze domowej roboty nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam domowego mleka sojowego, aaa! Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale fajna ta kuleczka! ^^ pysznie podane, aż mam ochotę na takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. też mam w planach domowe mleko! u mnie będzie chyba ryżowe :)
    to Twoje dzisiejsze śniadanie jest genialne! wszystko razem musiało obłędnie smakować, a do tego tak ładnie podane, tak ładnie to wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja tam lubię Twoje zdjęcia w każdej wersji :)
    Dzisiejszy zestaw śniadaniowy jest po prostu genialny!

    OdpowiedzUsuń
  9. kurcze, wygląda przeidealnie!
    a domowe mleko bardzo mnie przekonuje- zawsze wszystko co domowe lepsze niż te kupne świństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ooooh oddaj tego bajgla ! Też chcę :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowy bajgiel z rana, no czego chcieć więcej? ;>

    OdpowiedzUsuń
  12. O rany ale bym zjadła takiego bajgla! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super śniadanie :)
    zdjęcia fajne, mi sie podobają, tylko na przyszłość uważaj z kontrastem- na trzecim zdjęciu przesadziłaś i słomka jest prześwietlona- zrobiła się "wypalona" biała plama. (też miałam do tego tendencje, bo lubię kontrastowe zdjęcia, ale na studiach mnie z tego wyleczyli ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To raczej przez światło, bo trochę rozświetliłam chyba. Ale dzięki, będę pamiętać;)

      Usuń
  14. Jejciu, jakie super śniadanie! Ach, narobiłaś mi ochoty na bajgle, wpadam!

    Zostałaś przeze mnie nominowana, zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcia mi się bardzo podobają i żałuję, ze ciągle nie mam aparatu ;(

    OdpowiedzUsuń
  16. Zdjęcia bardzo mi się podobają:)
    I widzę, że ostatnio dużo pieczesz!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale zaszalałaś dzisiaj :D wszystko domowe :d mam ochotę na takiego bajgla !

    OdpowiedzUsuń
  18. mi się zdarzyło kilka razy biegać o 4 i nie uważam tego za zły pomysł :)
    a ten bajgiel wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. śniadanie mistrzowskie, cięzko mi wybrać co tutaj najlepsze :)
    co do obróbki zdjęć - ja zawsze dodaję trochę kontrastu i rozjaśniam. ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić.

    OdpowiedzUsuń
  20. Zdjęcia fajne, takie drobne podrasowanie mi się podoba :)
    A jakie pyszności na tych zdjęciach ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja mam jeszcze bajgle w zamrażarce, kiedyś piekłam i żem o nich zapomniała :D
    A twój wygląda tak smakowicie, że chyba wyjmę sobie.
    A zdjęcia podobają zarówno mi się przed przeróbką jak i po.

    OdpowiedzUsuń
  22. Wszystko "po domowemu" znaczy że pyszniej być nie może :)

    OdpowiedzUsuń
  23. ejjj, czemu nie mówiłaś, że szykuje się u Ciebie takie znakomite śniadanie! ja bym wpadła się poczęstować! :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Zdjęcia są świetne !
    Aż mam ochotę porwać to mleko sojowe oraz bajgla.

    OdpowiedzUsuń
  25. bajgiel, twaróg, jagody! mmmmmm!

    OdpowiedzUsuń
  26. Domowe, smakowe, owocowe twarogi są najlepsze na świecie :D

    OdpowiedzUsuń