czwartek, 29 listopada 2012

289.



kluseczki z kaszki kukurydzianej z jogurtem*, cynamonem i masłem orzechowym, kawa inka



Nie wyglądają pięknie, bo są strasznie delikatne i się rozwalają, ale za to pyszne! Przepis podam jeśli będzie ktoś chciał, pod komentarzem, bo teraz się spieszę ;)
* 2 łychy jogurtu naturalnego i łycha serka waniliowego

Okej dodaję przepis ;)
3  czubate łyżki kaszki kukurydzianej
1/2 szklanki mleka
małe jajko
100g twarogu ( użyłam tego śmietankowego z firmy piaski)
trochę cukru trzcinowego i waniliowego
Kaszkę zagotować z posłodzonym mlekiem do zgęstnienia. Postawić przy otwartym oknie ;) ( jeszcze trochę zgęstnieje ). Twaróg wymieszać z jajkiem, można trochę dosłodzić, jeśli mało posłodziliśmy kaszę. Wymieszać wszystko energicznie z ugotowaną i przestudzoną kaszą do połączenia składników. Rzucać na gotującą się wodę ( ale zmniejszyć gaz, aby nie rozwalić, ja pomagałam sobie dwoma łyżkami, na jedną nakładałam i dzieliłam drugą, wrzucając kluseczki ;) ). Delikatnie odcedzić na sitku i podawać z ulubionymi dodatkami. Kluseczki są bardzo delikatne w sam raz na lekki poranek ;)

28 komentarzy:

  1. Wyglądają delikatnie i pysznie :) Z takimi dodatkami musiały smakować naprawdę dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  2. smacznie!:) i jakie fajne sztućce:D)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne kluseczki..z masełkiem orzechowym, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne muszą być takie śniadaniowe kluseczki! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie fajnie wyglądają, takie delikatne i leciutkie jak piórko! musiały byc pyszne<3

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale wspaniałe śniadanie ;) Moim zdaniem kluseczki wyglądają bardzo ładnie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. mm takie leniwe uwielbiam odsmażane na patelni.. przypieczone i chrupiące :D

    OdpowiedzUsuń
  8. wolę zdecydowanie takie delikatne niż ciężki kluchy ;) ja chętnie poproszę przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takich kluseczek jeszcze nie jadłam :) Przyznam ze są ciekawe ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przez chwile myślałam, że to jajecznica. :DD
    I przepis podaj koniecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają smacznie :) Wrzucaj przepis!

    OdpowiedzUsuń
  12. Genialne te kluseczki :)
    Oczywiście, że prosimy o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super kluseczki akurat mam kukurydzianą to może zrobię ;d

    OdpowiedzUsuń
  14. ale wyglądają! ale mam na nie chętkę ^^

    OdpowiedzUsuń
  15. Kluchunie <3


    ufff a myślałam że tylko ja&moja współlokatorka robimy pogrom gdy coś się gotuje

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają przepysznie:) i ta kawka;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Podziwiam za chęć robienia rano takich kluseczek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dawno nie jadłam takich kluseczek;)

    OdpowiedzUsuń
  19. mmm...już czuje ich smak rozpływający się w ustach...mniam;)

    OdpowiedzUsuń
  20. świetny pomysł, zapewne rozpływają się w ustach ^^

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają na leniwe... boże, dawno nie jadłam, a uwielbiam, <3

    OdpowiedzUsuń
  22. muszą być pyszne te kluseczki! :))

    OdpowiedzUsuń
  23. myślisz ,że ze zwykłego chudego twarogu by wyszły ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ze zwykłego twarogu, wyjdą wtedy bardziej leniwe, ale musisz za to dodać mąkę :)

      Usuń
  24. ile tak mniej więcej ?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, to będzie trochę inny przepis, ale podam jak zawsze robię :)
      200g twarogu
      1 jajko
      cukier ( u mnie trzcinowy i waniliowy )
      mąka ok. 3- 4 łyżki ( jeśli nie będzie chciało się skleić, należy dodać więcej )
      Twaróg wymieszać z żółtkiem, białko ubić i dodać do twarogu, wymieszać na jednolitą masę. Dodać cukier, mąkę i dokładnie zagnieść. Formować ' ruloniki ' jak na kopytka ( podsypać trochę mąką, masa trochę się lepi ) i wycinać małe kawałki. Zawsze podaję z masełkiem, cynamonem i posypuję cukrem trzcinowym oraz z jogurtem. Smacznego :)

      Usuń
  25. Dziękuje :) Jak to mówią kto nie ryzykuje to nie ma :D
    Zaryzykowałam i zrobiłam z tamtego przepisu ale dodałam łyżkę budyniu,a ser rozdziabdziałam tak by grudek w ogóle nie było z jajkiem :D No i nie odcedzałam na sitku bo są mega delikatne :)

    OdpowiedzUsuń