środa, 28 listopada 2012

288.



waniliowo- kokosowa zapiekana kasza manna z masłem orzechowym, kawa inka


Inspirowałam się przepisem od Madzi :) Wyszła przepyszna, szczerze polecam!
Moje modyfikacje:
Przepis (jedna porcja):
4 łyżki kaszy manny
3/4 szkl mleka + 1/4 szkl wody
łyżeczka cukru trzcinowego
jajko
trochę cukru waniliowego
wiórki kokosowe
Połowę płynu zagotować w reszcie wymieszać kaszę z cukrami  i dodać do gotującego się mleka ciągle mieszając!  Jajko zmiksować, dodać do kaszy. Przelać do naczynia żaroodpornego, lekko posmarowanego masłem,  Piec w 180 stopniach, przez 30 minut. ( Pod koniec 10 min. posypać cukrem trzcinowym i wiórkami kokosowymi ). 

No to piszemy wypracowanie klasowe, kciuki się przydadzą ;)

27 komentarzy:

  1. No, smakowity :) Podany z kokosem i masłem orzechowym musiał smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. pieczona manna:D idę do kuchni!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. kokosowa pycha! :) powodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. powodzenia;*
    po takim śniadanku to masz pewnie dużo sił i na wypracowanie, więc nic Cię nie zaskoczy:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Oo, takiej zapiekanki chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za ten przepis poniżej:) zapiekanka wygląd obłędnie i już myślałam, że będę musiała kombinować jak ją przygotować, a tu proszę, miła niespodzianka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapiekaną owsiankę jadłam, ale kaszy manny nie..muszę koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda, uwielbiam zapiekaną mannę. I śliczne masz naczynie :)

    Kciuki trzymam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Odpowiedzi
    1. ciasto na 6 naleśników (bo tak mi wyszło):
      1/2 szkl mleka, 1/2 szkl mąki, 1/2 szkl płatków owsianych, jajko, trochę roztopionego masła, szczypta soli, łyżeczka cukru waniliowego, cynamom, szczypta imbiru i chili, łyżeczka kakao (lub więcej zależy jak kto lubi), pół łyżeczki proszku do pieczenia

      to wymieszać i smażyć- ja miałam dość rzadkie ciasto, aby wyszły cieniutkie i więcej (łatwiej rozprowadza się jak nie jest takie mega gęste)

      *.*

      Usuń
    2. jeszcze skórka z 1 małej pomarańczy bo zapomniałam :D

      Usuń
  10. Po takim śniadaniu na pewno mózg ci się porządnie odżywił i wypracowanie pójdzie ci świetnie. :D (ja piszę takie w piątek).

    OdpowiedzUsuń
  11. proszę powiedz mi jakiej wielkości masz to naczynko? przymierzam się do zamówienia na allegro, ale nie mam pojęcia jakiej wielkości wziąć.

    oooj kocham ten pomysł Madzi!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm nie było na nim wymiarów, ale postaram się zmierzyć :)

      Usuń
  12. pieczonej manny jeszcze nie robiła, więc muszę w ten weekend chyba spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieknie wygląda :) Podoba mi się ;D

    OdpowiedzUsuń
  14. o, jak mi milo! :) bardzo się ciesze, ze zapiekana manna Ci tak posmakowała! :) Twoja wersja bardzo apetyczna! uwielbiam kokos <3

    OdpowiedzUsuń
  15. z kokosem to musi być coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  17. No to już wiem co zjem w sobotę na śniadanie. ^^
    Pysznie wygląda. I widzę nowe zdjęcie!
    Ślicznotka z Ciebie. *.*

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda jak pyszny waniliowy suflecik <3

    OdpowiedzUsuń
  19. nie ma opcji, muszę w końcu zapiec kaszę mannę :) pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  20. wooo , kokosowa ! waniliowa ! pyszna ! mniam *.* brak mi słów ;d

    OdpowiedzUsuń