środa, 15 sierpnia 2012

183.






pełnoziarnista owsiana szarlotka z kleksem masła orzechowego, jogurt grecki z maślanką, miodem i malinami


Wczoraj na poprawę humoru po dużym kawałku domowej pizzy i basenie, zrobiłam szarlotkę. Chciałam, żeby miała chrupiącą kruszonkę, a zawsze chciałam spróbować takiej owsianej, niż tradycyjnej szarlotki, więc trafiłam na przepis, którego szukałam :) Jedynym błędem było użycie zbyt dużej blaszki, powinnam zrobić w tortownicy, dlatego też ciasto wyszło bardziej płaskie, ale rekompensowało smakiem ;)) Kruszonka trochę się rozwala, nie wiem dlaczego, ale może, że jest owsiana ? :> Mimo wszystko jest pyszna :) Podam mój zmodyfikowany przepis, żeby nie było ;)

Składniki:
na spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 115g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka wody
na wypełnienie:
  • 1,5 kg startych jabłek ( dałam trochę więcej )
na kruszonkę:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • łyżeczka cynamonu
  • 80g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru

Wykonanie:
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól i cukry. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm ( u mnie była blaszka prostokątna- nie polecam, chyba że b. mała), wgniatając je palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).
W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier i płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka- odciskam sok ze startych jabłek- wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki. Jeść na ciepło lub na zimno :) Smacznego.

Co do pogody zauważyłam, że niebo stara się wyjrzeć zza chmur, miejmy nadzieje, że mu się uda ;) I nie popsuje planów. Słonecznego dnia!


29 komentarzy:

  1. Ta owsianko-szarlotka wygląda świetnie !!
    Fajny pomysł ;DD

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mi smaka narobiłaś na coś jabłkowego! Śniadanko wygląda super apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. taka pełnoziarnista szarlotka do mnie przemawia ,pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  4. świetna ta szarlotka! i jeszcze masełko na wierzchu<3
    zdecydowanie zjadłabym teraz taki kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Owsianej kruszonki jeszcze nigdy nie robiłam, ale jak tak popatrzyłam na Twoją szarlotkę to zachciało mi się ciastek owsianych, haha :D. Smacznie wygląda ;).

    OdpowiedzUsuń
  6. Mogę przyjechać na kawałek:D?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jasne! :D wpadaj śmiało... tylko szybko bo już ponad połowy nie ma :P

      Usuń
  7. zdrowe, pyszne ciasto. Na pewno trafi podobna na mój stół, zwłaszcza patrząc na ilość jabłek w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie słyszałam nigdy a takiej szarlotce, ale wygląda obłędnie...jak batonik musli :)

    OdpowiedzUsuń
  9. też robiłam tą szarlotkę :) jest pyszna!
    ale kruszonka dobrze się trzymała :/ może u Ciebie było jej po prostu za mało na tą dużą blaszkę (ja zrobiłam z półtora porcji).

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszna i jeszcze zdrowa... No ideał <3!

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm zjadłabym takie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  12. przepis wart wypróbowania :)
    moim zdaniem nie wyszło ci za płaskie, jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Faktycznie! U Ciebie też dziś szarlotka:)) Pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Owsiana szarlotka z masłem *.* ale to musiało być boskie!

    OdpowiedzUsuń
  15. ta szarlotka wygląda obłędnie! zapisuję do zrobienia;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Cudne ciacho! Wpraszam się na kawałek! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. pysznie i zdrowo <3 czego chcieć więcej?^^

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj świetne to ciasto :) Ja w ogóle uwielbiam smak owsianki dosłownie we wszystkim, więc mnie urzekło :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam szarlotkę, a ten jogurt grecki - pycha :D

    OdpowiedzUsuń
  20. wygląda niesamowicie, założę się, że też tak smakowała, w wolnej chwili będę musiała przetestować :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super szarlotka! Ta owsiana kruszonka bardzo mi się podoba, póki co robiłam taką tylko raz i jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to już wiem, że niedługo zrobię znowu :D

    OdpowiedzUsuń
  22. No to nabrałam ochoty na szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. wygląda przepysznie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń