pełnoziarnista owsiana szarlotka z kleksem masła orzechowego, jogurt grecki z maślanką, miodem i malinami
Wczoraj na poprawę humoru po dużym kawałku domowej pizzy i basenie, zrobiłam szarlotkę. Chciałam, żeby miała chrupiącą kruszonkę, a zawsze chciałam spróbować takiej owsianej, niż tradycyjnej szarlotki, więc trafiłam na przepis, którego szukałam :) Jedynym błędem było użycie zbyt dużej blaszki, powinnam zrobić w tortownicy, dlatego też ciasto wyszło bardziej płaskie, ale rekompensowało smakiem ;)) Kruszonka trochę się rozwala, nie wiem dlaczego, ale może, że jest owsiana ? :> Mimo wszystko jest pyszna :) Podam mój zmodyfikowany przepis, żeby nie było ;)
Składniki:
na spód:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- szczypta soli
- 115g masła
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka wody
na wypełnienie:
- 1,5 kg startych jabłek ( dałam trochę więcej )
na kruszonkę:
- 2 szklanki płatków owsianych
- łyżeczka cynamonu
- 80g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
Wykonanie:
Przygotować ciasto. W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę, sól i cukry. W drugiej składniki mokre: rozpuszczone i ostudzone masło i wodę. Mokre wlać do suchych i mieszać do połączenia się składników.
Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm ( u mnie była blaszka prostokątna- nie polecam, chyba że b. mała), wgniatając je palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).
Ciastem wyłożyć tortownicę (dno wyłożone papierem do pieczenia) o średnicy 26cm ( u mnie była blaszka prostokątna- nie polecam, chyba że b. mała), wgniatając je palcami w dno. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, podpiekać 15 minut (ciasto zacznie się rumienić).
W między czasie przygotować kruszonkę. Wymieszać razem miękkie masło, cynamon, cukier i płatki owsiane.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka- odciskam sok ze startych jabłek- wyrównać, posypać równomiernie wierzch kruszonką. Piec przez kolejne 40 minut, do zbrązowienia kruszonki. Jeść na ciepło lub na zimno :) Smacznego.
Co do pogody zauważyłam, że niebo stara się wyjrzeć zza chmur, miejmy nadzieje, że mu się uda ;) I nie popsuje planów. Słonecznego dnia!
Cudne ciacho. :)
OdpowiedzUsuńTa owsianko-szarlotka wygląda świetnie !!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł ;DD
ale mi smaka narobiłaś na coś jabłkowego! Śniadanko wygląda super apetycznie:)
OdpowiedzUsuńtaka pełnoziarnista szarlotka do mnie przemawia ,pychotka <3
OdpowiedzUsuńświetna ta szarlotka! i jeszcze masełko na wierzchu<3
OdpowiedzUsuńzdecydowanie zjadłabym teraz taki kawałek:D
Owsianej kruszonki jeszcze nigdy nie robiłam, ale jak tak popatrzyłam na Twoją szarlotkę to zachciało mi się ciastek owsianych, haha :D. Smacznie wygląda ;).
OdpowiedzUsuńMogę przyjechać na kawałek:D?
OdpowiedzUsuńjasne! :D wpadaj śmiało... tylko szybko bo już ponad połowy nie ma :P
Usuńta szarlotka jest cudna
OdpowiedzUsuńzdrowe, pyszne ciasto. Na pewno trafi podobna na mój stół, zwłaszcza patrząc na ilość jabłek w domu :D
OdpowiedzUsuńNie słyszałam nigdy a takiej szarlotce, ale wygląda obłędnie...jak batonik musli :)
OdpowiedzUsuńteż robiłam tą szarlotkę :) jest pyszna!
OdpowiedzUsuńale kruszonka dobrze się trzymała :/ może u Ciebie było jej po prostu za mało na tą dużą blaszkę (ja zrobiłam z półtora porcji).
Pyszna i jeszcze zdrowa... No ideał <3!
OdpowiedzUsuńmmmm zjadłabym takie ciacho:)
OdpowiedzUsuńprzepis wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem nie wyszło ci za płaskie, jest idealne :)
smakowicie:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie! U Ciebie też dziś szarlotka:)) Pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńOwsiana szarlotka z masłem *.* ale to musiało być boskie!
OdpowiedzUsuńta szarlotka wygląda obłędnie! zapisuję do zrobienia;)
OdpowiedzUsuńnic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńCudne ciacho! Wpraszam się na kawałek! :D
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo <3 czego chcieć więcej?^^
OdpowiedzUsuńOj świetne to ciasto :) Ja w ogóle uwielbiam smak owsianki dosłownie we wszystkim, więc mnie urzekło :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę, a ten jogurt grecki - pycha :D
OdpowiedzUsuńooo fajny przepisxD
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie, założę się, że też tak smakowała, w wolnej chwili będę musiała przetestować :)
OdpowiedzUsuńSuper szarlotka! Ta owsiana kruszonka bardzo mi się podoba, póki co robiłam taką tylko raz i jak zobaczyłam Twoje zdjęcia to już wiem, że niedługo zrobię znowu :D
OdpowiedzUsuńNo to nabrałam ochoty na szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam